“Nu mai știu daca eu nu îmi vreau jobul sau el nu ma vrea pe mine. Simt ca oricat as munci, nu e suficient si sunt blocată în a mă dezvolta “
Așa a început conversația cu Diana, săptămâna trecută. O tipa faină, ambitioasa si cu chef de a face bine în jurul ei. Și totuși, la 35 de ani, se confruntă cu un burnout de toata “frumusetea” .
Nopți nedormite, stări de anxietate de cate ori intra un mail nou în inbox, lipsa energiei pe care baietelul ei de 3 ani o solicita constant. Acestea sunt cateva din lucrurile cu care se confruntă, lucrând într-un mediu ce o solicita uneori peste masura. Un mediu care îi cere performanța dar nu-i dă resursele de care are nevoie pentru a o atinge.
M-a sunat convinsă ca e cazul sa isi dea demisia și spera sa o ajut să-și caute alt job.
Probabil ați fi tentați sa dați vina pe organizație. Ca nu-si respecta angajații, ca nu au practici sănătoase, ca fac abuz , ca e mediul toxic... etc. Poate ca aveți dreptate. Dar vedeți voi... dacă cineva ne încalcă limitele, înseamnă că noi le-am permis să o facă.
Eu nu pot schimba organizații ca sa imi fac clienții fericiți. Dar ce pot face, e sa imi ajut clientii sa inteleaga cum si de ce iau ei în viață decizii și ce tipare repeta, de ajung în astfel de situații.
Mi-as dori sa va spun ca discuția cu Diana e un caz izolat. Dar adevărul e că saptamanal primesc între 70- 100 de mesaje pe Linkedin. Cam 70% dintre ele sunt pe acest subiect: cate daune colaterale produc joburile noastre.
Am angajat peste 3000 de oameni pana acum. Am interactionat cu mult mai mult de atat ca sa ii pot angaja pe aceștia. Ce pot spune cu convingere e ca e inutil sa vorbim despre cine ești la nivel profesional, pana nu descoperi cine ești tu ca individ.
Motivele pentru care ai o relație toxică cu jobul tau:
Nu știi încă cine ești
Ți-ai trăit cam toata viata raportandu-te la așteptările celorlalți de la tine, comparandu-te cu ceilalți. Te-ai lăsat de mic definit de cei din jur. Și cel mai probabil ai acționat in baza gândurilor limitative cam toata viața.
Ți-ai ales meseria…din întâmplare.
80% din oamenii cu care interacționez îmi spun ca au ajuns în meseria ce o practică din …întâmplare. O conjunctură de evenimente ce i-a dus în altă direcție decât ce planuiau sau studiau.
Și nu e nimic rău în un pic de divine grace, dar evident în timp, daca nu digeri schimbarea traseului, va apărea urma de regret că nu ai urmat ceea ce visai în tinerețe.
Te dezvolți din inerție.
“Dacă muncesc din greu, voi fi observat și voi fi promovat”. Ce vis frumos! Și cam atăt rămâne pentru cei mai multț dintre noi: un vis!
Cum ar fi sa conducem business-uri pe premisa de mai sus? Fără obiective concrete? Fără strategie? Am mai avea performanța?
Cum ar fi daca am trata si dezvoltarea noastra profesionala la fel cum am aborda un business? Oare am fi mai triumfatori in atingerea apogeului profesional?
E mai comod să fim victime, decât să fim eroii propriei povești.
Știu. Declarația asta doare. Si va asigur ca nu o spun sub forma de judecată. Dar asa e. E mai usor sa fie de vina Managerul ca e asupritor, colega pentru ca nu comunica, compania pentru ca nu investeste in noi.
Eroul are prea multe de făcut. In primul rand trebuie sa simtă ca merita un job pe care sa il practice cu drag. Eroul trebuie sa aibă încredere în el ca merita sa fie apreciat. Eroul trebuie sa își exprime standardele de munca si să se asigure ca cei din jur le respecta. Eroul trebuie sa își evalueze obiectiv abilitățile si realizarile...si uneori sa accepte ca nu e cel mai bun la ..orice. Și tot el, trebuie să își dedice timp mereu pentru dezvoltare, pentru ca stie ca daca el crește...și jobul lui va crește odată cu el.
Deci e greu sa fim eroi. Și zona de confort, bat-o vina, e asa familiara si ne absolva de orice vina.
Dacă ne-am intalni peste 20 de ani, ce o sa imi povestesti despre viața ta? Că te-ai chinuit mereu la job și n-ai avut timp sa traiesti?
Sau o sa imi povestesti cu zambetul pe buze ca ai trăit o viata așa cum ai simțit TU ca ai nevoie și ca ai avut pe parcursul ei o relație sănătoasă cu munca ta, cu cei din jur ...dar cel mai important ...cu TINE?
Dacă ești pregatit sa descoperi cum sa fii fericit la job, am creat un program gratuit care oferă câțiva pași simpli ce te vor ajuta să înțelegi ce cauta jobul tau in viața ta : “Dezvolta o relație sănătoasă cu munca ta”.
Timp de 5 zile, vei găsi, în fiecare zi, în inbox, informații valoroase și povesti cu talc, ce te vor ajuta sa descoperi cum sa te raportezi la munca ta astfel incat viața ta sa nu mai sufere.
Te poti inscrie prin accesarea butonului de mai jos.